Vakcinacija

Nakon što je štene očišćeno od parazita, sa 6-8 nedelja treba ga prvi put vakcinisati protiv zaraznih bolesti. Vakcine koje se danas koriste su polivalentne, što znači da se obavlja vakcinacija protiv više bolesti, a najčešće su to Štenecak, Hepatitis, Leptospiroza i Parvoviroza.
Nakon 3-4 nedelje, štene se revakcinise drugi put, zatim za 4 nedelje se radi busterizacija jos jednom takvom vakcinom. Kad se to obavi zaštita traje 1 godinu. Vakcina protiv besnila i mikrocipovanje se rade od 3 meseca starosti po nasem zakonu u dogovoru sa veterinarom.
Do 4. meseca starosti vaš ljubimac treba da je završio vakcinaciju protiv zaraznih bolesti pasa ( štenećak, parvovirus, zarazni hepatitis, leptospiroza, korona) i sledeću vakcinu dobija za godinu dana. Odrastao pas se vakciniše svake godine jedanput. U uzrastu od 4. do 6. meseca starosti sledi zakonom obavezno vakcinisanje protiv besnila i obeležavanje (čipovanje). Svi psi i mačke moraju biti obeleženi mikročipom, posedovati pasoš i biti vakcinisani protiv besnila. Vakcinacija protiv besnila se vrši svake godine jedanput, čipovanje samo jednom u toku života

Starost Postupak
5 nedelja- čišćenje od parazita
6 nedelja- vakcina protiv zaraznih bolesti
9-10 nedelja- ponavljanje čišćenja od parazita
10 nedelja-revakcina protiv zaraznih bolesti
14-nedelja buster vakcina protiv zaraznih bolesti
Od 12 nedelje vakcina protiv besnila i mikrocipovanje