Vakcinacija mačaka

Mačke se takođe moraju očistiti od parazita, vakcinisati protiv zaraznih mačjih bolesti, i detaljno pregledati. Većina mačaka nađenih na ulici ima unutrasnje parazite i buve, pa ukoliko odlučite da udomite takvu mačku, poželjno je takvu mačku pre donošenja u dom odvesti kod veterinara koji će joj dati preparat protiv parazita,da se ocisti od buva i pregleda na mikrosporidiozu, koja je prenosiva na ljude. Ukoliko je mačka zdrava, možete je uvesti u dom, a nakon nekoliko dana može se vakcinisati protivmačjih zaraznih bolesti.
Takodje po nasem zakonu ste duzni da vakcinisete macku protiv besnila i da je mikrocipujete(obelezite).

Mačići

6-7 nedelja- čišćenje od parazita
8 nedelja-vakcinacija protiv zaraznih bolesti
9 nedelja-ciscenje od parazita
12 nedelja-revakcina protiv zar. bolesti
Od treceg meseca Vakcina protiv besnila i mikrocipovanje
Nakon što se obavi celi početni postupak (čišćenje od parazita,vakcinacija,revakcinacija), vakcinaciju treba nastaviti svake godine, jednom godišnje. Takodje i vakcina protiv besnila se daje svake godine.
Velika je zabluda da od štenečaka, parvoviroze i ostalih zaraznih bolesti oboljevaju samo štenci. Od štenečaka može oboleti pas bilo koje dobi, pa čak i pas koji je prvih 5 godina uredno vakcinisan, a nakon toga nije. Imunitet koji stvori vakcina traje samo 1 god, i mada nije zakonski obavezno, psa bi trebalo vakcinisati svake godine. Isto tako je i sa mačijim bolestima. Životinje mogu oboleti u bilo kojoj dobi ukoliko nisu na vrijeme vakcinisane, što zapravo vlasnika dovodi do još većih problema i puno većih troškova lečenja.