Značaj održavanja dlake psa

Održavanje dlake vašeg ljubimca je od izuzetne važnosti za njegovo zdravlje. Poželjno je pse navikavati na četkanje, kupanje, posete grumeru u najranijem dobu njihovog života. Privikavanje u periodu dok je pas štene ima psihološki značaj, jer se pas prilikom istih neće plašiti, osećati neugodno ili biti pod stresom.
Održavanje dlake psa između ostalog podrazumeva redovno četkanje i češljanje, koje osim što doprinosi lepom izgledu dlake, igra važnu ulogu u održavanju higijene i zdravlja vašeg ljubimca. Četkanjem ćete otkloniti nečistoću sa dlake, odmrsićete pramenove i svakako doprineti čistoći kože, a time sprečiti moguće iritacije. Prilikom četkanja, pod prstima možete osetiti svaku nepravilnost na koži, ranu ili izraslinu, a možete i proveriti da li je vaš pas dobio buve ili se možda za njega zakačio neki krpelj.
Krpelji se u našim krajevima javljaju tokom cele godine. Oni su prenosioci velikog broja različitih bolesti od kojih su u našim krajevima najpoznatije Borellioza (lajmska bolest) i Babezioza. Ujedi buva kod nekih životinja mogu da budu neprimetni, kod drugih mogu da izazovu blagu iritaciju, a kod nekih izražen svrab, crvenilo, gubitak dlake, pa čak i pojavu ulceracija (čireva). Često se javlja i alergija na pljuvačku buva koja izaziva ozbiljne promene na koži. Veliki broj buva može da izazove i anemiju, naročito kod štenaca i mačića. Buve mogu da prenesu i uzročnike različitih bolesti kao što je pseća pantljičara Dipylidium caninum.
Praškovi, šamponi i sprejevi su sredstva koja uglavnom imaju trenutno dejstvo, a ponekad i blago produženo. To znači da ovim sredstvima možete samo trenutno da otklonite buve, ali da ona ne pružaju dugotrajnu zaštitu.
Advantix spot-on preparat deluje na buve koje se nalaze na vašem ljubimcu ali i na razvojne oblike u njegovom okruženju. Advantix se nanosi na kožu, uglavnom u predelu između lopatica ili duž kičme (tamo gde pas ne može da se oliže). Ovaj preparat uništava buve i pruža zaštitu od najezde novih. Nanosi se na mesec dana.
Ogrlice, u zavisnosti od proizvođača, mogu da predstavljaju dobru zaštitu. Preporuka je Foresto ogrlica koja pruža zaštitu vašem štenetu do osam meseci od buva i krpelja, vodootporna je i bez mirisa.

Za dobrobit vaših ljubimaca pozivamo vas na informisanje, a za tretmane koje pružamo pozivamo vas u naš salon koji se nalazi na Vračaru, Lekino brdo, Miklosićeva 43.