Dehelminitizacija – Tretman protiv endoparazita

Dehelminitizacija je veoma važna mera u zaštiti zdravlja životinja, ali i ljudi jer postoje određene parazitske bolesti koje se mogu preneti sa pasa i mačaka na ljude.
U uzrastu 6-8 nedelja starost štene treba očistiti od unutrasnjih parazita (gliste i pantljićare). To se može raditi pastama, tabletama ili ampulama protiv unutrašnjih parazita.
Prilikom čišćenja neophodno je sa mladima istovremeno čistiti i majku. U periodu do godinu dana starosti štene ili mače treba čistiti jedanput mesečno, posle tog perioda čišćenje se ponavlja u intervalima od tri do četiri meseca. Čišćenje ljubimaca od parazita mora da se vrši i ako vlasnik ne primeti crevne parazite u izmetu životinje. Ukoliko je štene izbacivalo parazite, bilo povraćanjem ili izmetom, obavezno to treba pokupiti i neškodljivo ukloniti, jer ukoliko ostane u zemlji, pas će se opet zaraziti time. Gliste ćete lako prepoznati u izmetu, blede su boje, dugačke od 2cm do 20-ak cm. Pantljičare se mogu videti kao dugačka trakica sa crticama po sebi, što su ustvari članci pantljičare, ili se mogu videti kao mala bela zrnca, koja liče na pirinać. Nakon 2 nedelje, treba ponoviti čišćenje od parazita, kako bi bili sigurni da su svi razvojni oblici parazita uništeni.